
Huisnummerbesluit, wanneer wordt deze afgegeven?
interne kwaliteitsborger bouwwerken
Een regelmatig terugkerende vraag gaat over het moment waarop het huisnummerbesluit (BAG) wordt afgegeven. Een ogenschijnlijk simpel onderwerp, maar in de praktijk leidt het tot veel verschillen tussen gemeenten. De één doet dit bij het verstrekken van de OPA, de ander pas na de bouwmelding. Voor veel inspecteurs een herkenbare situatie: je wilt de juiste gegevens kunnen verwerken in je systeem, maar de gemeente hanteert een andere volgorde dan je gewend bent. Dit kan leiden tot verwarring in het proces.
De Wet basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) biedt hierover duidelijkheid. In hoofdstuk 2, artikel 7 staat dat het bevoegd gezag een huisnummerbesluit mag nemen zodra er publiekrechtelijke toestemming is verleend. Dit betekent concreet: er hoeft niet gewacht te worden op een technische bouwmelding. De afgifte van een Omgevingsplanactiviteit (OPA) is voldoende grond om een huisnummerbesluit te kunnen nemen.
Waarom is dat logisch? Stel je voor: een recreatiewoning onder de 5 meter valt buiten de verplichting voor een bouwmelding, maar moet wel een officieel huisnummer krijgen. In zulke gevallen is het wenselijk (en juridisch mogelijk) om het huisnummerbesluit al eerder af te geven – namelijk zodra de OPA is verleend.
Hoewel de wet ruimte biedt voor een vroege afgifte, hanteren gemeenten in de praktijk verschillende werkwijzen. De ene gemeente koppelt het besluit aan het verlenen van de OPA, terwijl de andere wacht tot na de bouwmelding of zelfs pas bij realisatie. Dit verschil zorgt voor onduidelijkheid, maar hopelijk biedt deze uitleg houvast in gesprekken met gemeenten. Verwijs gerust naar artikel 7 van de BAG en benadruk dat de wet het toestaat om het besluit al bij de OPA te nemen.
